Aplicația Apuseni Citizen Science

 

Aplicație pentru dispozitive mobile

 App pe fundal

Utilizatorii de dispozitive mobile Apple iOS și Android pot descoperi în cadrul aplicației informații care au ca scop atragerea publicului larg în activitățile de conservare a biodiversității.

Principalele secțiuni ale aplicației vor permite:

- localizarea poziției utilizatorului;

- căutarea unei zone de interes și afișarea de date referitoare la zona conform setărilor făcute de utilizator (trasee, locații turistice, limite de rezervații, zonare, alte tipuri de date);

- încărcarea de fotografii/filme cu poziționare GPS;

- încărcarea de observații;

Aplicația este disponibilă în română și engleză, pe dispozitive Apple iOS și Android.

app 1iOS: https://apps.apple.com/us/app/apuseni-citizen-science/id1599308107

 

app 1Android:  https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.apna.citizenscience

 

 

Link-uri utile ...

 

Conștientizare comunități locale

Uniunea europeana Guvernul romaniei Instrumente structurale

 

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 4 ”Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric”

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Parcul Natural Apuseni - Destinaţie Europeană de Excelenţă

 EDEN logo

Prezentare 1 min, Prezentare 3 min

EDEN este acronimul pentru Destinaţie Europeană de Excelenţă, un proiect al Comisiei Europene care promovează modele de dezvoltare a turismului durabil în Uniunea Europeană. Proiectul se bazează pe competiţii naţionale anuale care au ca rezultat selectarea unei „destinaţii de excelenţă” pentru fiecare ţară participantă.

Read more ...

Rezultate examem/concurs angajare specialist în tehnologia informației

Rezultate examen/ concurs organizat de RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. în data de 16.11.2018 pentru ocuparea unui post vacant de SPECIALIST ÎN TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI.

Read more ...

Anunț angajare manager de proiect

În data de 19.09.2018 ora 10:00, la sediul RNP Romsilva - Administrația Parcului Natural Apuseni RA din Sudrigiu, nr. 136, comuna Rieni, judetul Bihor, se organizează examen /concurs pentru ocuparea postului de manager proiect. ...

Read more ...

Rezultate examem/concurs consilier juridic

Rezultate examen/ concurs organizat de RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. în data de 16.08.2018 pentru ocuparea unui post vacant de consilier juridic.

Read more ...

Obtinere aviz activitati silvicultura

ART. 32
(1) La punerea în valoare în arboretele din fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara acestuia, situate în arii naturale protejate, înainte de etapa de marcare a arborilor ce urmează să fie puşi în valoare, ocoalele silvice solicită administratorilor/custozilor/autorităţii responsabile:
a) condiţiile specifice la punerea în valoare a arboretelor în ariile naturale protejate, necesare menţinerii/îmbunătăţirii stării de conservare a speciilor/habitatelor, a elementelor naturale/patrimoniului natural prezente în arboretele pentru care a fost desemnată aria naturală protejată;
b) condiţiile specifice desfăşurării activităţii de exploatare forestieră în ariile naturale protejate, care vor fi introduse în cuprinsul autorizaţiei de exploatare forestieră, necesare menţinerii/îmbunătăţirii stării de conservare a speciilor/ habitatelor, a elementelor naturale/patrimoniului natural prezente în arboretele pentru care a fost desemnată aria naturală protejată.

(2) La stabilirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) administratorul/custodele/autoritatea responsabilă ţine cont de prevederile planului de management şi legislaţia specifică din domeniul biodiversităţii şi ariilor naturale protejate.
(3) Ocoalele silvice solicită condiţiile menţionate la alin. (1) lit. a) şi b) cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii punerii în valoare.
(4) În vederea emiterii condiţiilor menţionate la alin. (1) lit. a) şi b), ocoalele silvice vor transmite administratorilor/custozilor de arii naturale protejate sau, după caz, Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate următoarele documente:
a) descrierea parcelară a unităţii/unităţilor amenajistice în care va avea loc punerea în valoare şi care va/vor fi supusă/ supuse exploatării;
b) o copie a hărţii unităţii/unităţilor amenajistice în care va avea loc punerea în valoare şi care va/vor fi supusă/supuse exploatării.

(5) Administratorii/Custozii/Autoritatea responsabilă transmit(e) ocoalelor silvice condiţiile menţionate la alin. (1) lit. a) şi b) în termen de maximum 25 de zile de la primirea solicitării.
(6) Ocoalele silvice vor demara etapa de marcare a arborilor ce urmează să fie exploataţi, în cazul netransmiterii condiţiilor specifice menţionate la alin. (1) lit. a) în termenul menţionat la alin. (5).
(7) În cazul în care administratorii/custozii nu emit condiţiile specifice menţionate la alin. (1) lit. b) în termenul prevăzut la alin. (5), ocoalele silvice notifică autoritatea responsabilă în acest sens.
(8) Ocoalele silvice transmit o copie după autorizaţia de exploatare în termen de 7 zile de la emitere către custozi/administratori sau, după caz, către autoritatea responsabilă, în vederea monitorizării din punctul de vedere al conservării biodiversităţii.

Descarca formular cerere

Descarca OM 1447 din 2017 complet

Obtinere aviz planuri/programe/proiecte/activitati

ART. 31
(1) Autorităţile competente pentru protecţia mediului, denumite în continuare ACPM, care conduc procedurile de reglementare, notifică titularul să transmită administratorilor şi custozilor ariilor naturale protejate şi, după caz, autorităţii responsabile cu administrarea ariilor naturale protejate neatribuite în administrare/custodie o copie a documentaţiei depuse la ACPM, însoţită de informarea asupra etapei procedurale în care se află planul/programul/ proiectul/activitatea, în vederea obţinerii avizului administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate de interes naţional/internaţional/comunitar pentru planuri/programe/ proiecte/activităţi, după caz.
(2) Modalitatea de emitere şi modelul avizului administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate sunt prevăzute în anexa nr. 10.
(3) ACPM notifică administratorii/custozii/autoritatea responsabilă a ariilor naturale protejate pentru participarea în cadrul unei/unui comisii/comitet/colectiv constituite/constituit ce funcţionează pe lângă ACPM.
(4) Administratorii/Custozii ariilor naturale protejate sau, după caz, autoritatea responsabilă exprimă puncte de vedere referitoare la aspectele relevante specifice domeniului lor de competenţă în cadrul procedurilor de reglementare şi emite avize favorabile/nefavorabile, fundamentând modul de abordare integrată a efectelor rezultate din implementarea planului/programului/proiectului şi/sau a desfăşurării activităţii asupra ariei/ariilor naturale protejate din zona de influenţă.
(5) Procedurile de reglementare în care participă administratorii şi custozii ariilor naturale protejate sau, după caz, autoritatea responsabilă sunt derulate de către ACPM în vederea emiterii avizului de mediu pentru planuri/programe, acordului de mediu pentru proiecte, avizului Natura 2000, autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu pentru activităţi, precum şi autorizaţiei pentru activităţile de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare a florilor de mină, a fosilelor de plante şi fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate, precum şi a plantelor şi animalelor din flora şi, respectiv, fauna sălbatică.
(6) Documentele solicitate titularilor de planuri/programe/ proiecte/activităţi de către ACPM în cadrul procedurilor de reglementare vor fi transmise de către titular, la solicitarea ACPM, administratorilor/custozilor/autorităţii responsabile în vederea emiterii avizelor.
(7) Pe baza documentelor prevăzute la alin. (6), administratorii/custozii ariilor naturale protejate/autoritatea responsabilă emit(e) avize înainte de emiterea actelor de reglementare menţionate la alin. (5), conform prevederilor prevăzute în anexa nr. 10. Avizele conţin principalele motive şi considerente care au stat la baza deciziei de emitere a avizului favorabil/nefavorabil al administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate.
(8) În cadrul procedurilor de revizuire a actelor de reglementare emise anterior de către ACPM pentru care administratorul/custodele ariei naturale protejate/autoritatea responsabilă a emis avizul se solicită revizuirea acestuia din urmă dacă au intervenit modificări care pot afecta integritatea ariei naturale protejate sau obiectivele de conservare pentru care a fost desemnată.

Extas Anexa 10

 d) administratorii şi custozii pot solicita informaţii suplimentare în termen de 15 zile de la primirea unei cereri de avizare, respectiv în termen de 3 zile pentru activităţile de recoltare/capturare a speciilor sălbatice de floră şi faună, în scopul comercializării;
f) termenul de emitere a avizului administratorului/custodelui este de 30 de zile de la primirea solicitării cu documentaţie completă şi/sau de la primirea informaţiilor suplimentare, dacă nu este prevăzută altă perioadă într-un alt act normativ sau în procedurile de reglementare prin care s-a solicitat avizul administratorului/custodelui;
g) termenul de emitere a avizului administratorului/custodelui pentru activităţile de recoltare/capturare a speciilor sălbatice de floră şi faună, în scopul comercializării, este de 5 zile de la primirea unei solicitări cu documentaţie completă sau de la primirea informaţiilor suplimentare;

Descarcă formulare cerere aviz

Descarcă OM 1447 din 2017 complet