Model GIS - Reţea ecologică

 

Programul NatuRegio (http://www.naturegio-bg-ro.de/) a fost condus de o serie de organizaţii din Germania (Academia pentru Conservarea Naturii Alfred Toepfer, Universitatea din Lüneburg, Euronatur) şi Federaţia Europarc, şi s-a desfăşurat în perioada 2006-2009. Finanţarea programului a fost asigurată de către Fundaţia Alfred Toepfer şi Fundaţia Germană de Mediu (DBU) şi a presupus timp de 4 ani instruirea anuală în Germania a câte zece tineri (5 din România şi 5 din Bulgaria) în probleme legate de managementul ariilor protejate şi de asemenea finanţarea anuală a zece proiecte orientate către conservarea naturii.

Proiectul „Model pentru reţeaua ecologică din România, instrument pentru dezvoltare durabilă” a fost propus de Anca-Diana Ardeleanu (Administraţia Parcului Natural Apuseni) şi Ion Mirea (ICAS Bucureşti) în perioada feb. 2008 – ian. 2009 şi a presupus realizarea în format GIS a unui model pentru o reţea ecologică la nivelul întregii ţări în care să se reliefeze prezentele arii protejate, respectiv locaţiile identificate prin modelare GIS ca fiind cele mai propice pentru coridoare ecologice, precum şi eventualele bariere în cadrul reţelei.

Acest model are o rezoluţie spaţială de 1:100 000 şi a fost construit pe baza unor date referitoare la distribuţia habitatelor şi speciilor, a limitelor ariilor protejate existente, precum şi a altor date spaţiale de referinţă în format vector şi raster (relief, hidrologie, infrastructura construită, etc.). Anumite specii, din cadrul mai multor grupuri, care prin cerinţele lor ecologice, şi tiparele de migraţie şi dispersie pot reprezenta specii-umbrelă, au fost identificate (cu sprijinul unor experţi în domeniu), iar datele cunoscute despre ecologia şi distribuţia acestora au fost utilizate în rafinarea modelului. Modelul a luat de asemenea în calcul rutele planificate la ora actuală pentru viitoarele autostrăzi ce vor fi construite în România în următorii ani.

Metoda şi uneltele utilizate pentru modelarea GIS a fost detaliată pas cu pas, în cadrul unei broşuri pe care v-o punem la dispoziţie în format PDF, cât şi tipărit, la cerere, în limita exemplarelor disponibile, pentru a putea fi reprodusă eventual la scară mai mare de alte persoane sau alţi factori interesaţi.

Modelul GIS a fost transpus într-un fişier Google EarthTM (kml) pe care-l puteţi descărca aici.