Ședință a Comitetului de Coordonare a Proiectului Eco Karst
În intervalul 24 - 27 septembrie 2018, în Parcul Natural Apuseni, a avut loc a 4-a ședință a Comitetului de Coordonare a Proiectului „Ecosystem services of karst protected areas – driving force of local sustainable development” (Serviciile ecosistemice ale ariilor protejate din zone carstice - forța motrice a dezvoltării durabile locale), acronimul ECO KARST. Evenimentul a reunit toți partenerii de proiect din 9 țări diferite. Scopul evenimentului a fost care au discutat despre progresul înregistrat în implementarea pachetelelor de lucru, concentrându-se în special pe prima rundă de ateliere de lucru organizate în zonele pilot și totodată planificând activitățiile programate în perioada viitoare.
La ședință a participat și domnul Răzvan Puia, directorul cabinetului Instituției Prefectului din județul Bihor. În discursul de binevenit pe care domnul Puia l-a ținut în numele prefectului, s-a subliniat importanța proiectului ECO KARST pentru regiune, faptul că instituția susține activitățile prevăzute în proiect și ne-a urat mult succes în impleentare.
Sedința de lucru a fost demarată cu o scurtă trecere în revistă a rezultatelor obținute în perioada 3, prezentată de liderul de parteneriat, Serviciul Forestier Sloven. Fiecare partener a avut șansa să raporteze cu privire la rezultatele discuțiilor cu părțile interesate din comunitatea locală, care au participat la prima runda de ateliere de lucru, organizate în fiecare zonă pilot. Menționăm cu această ocazie că RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni a organizat prima ședință/atelier de lucru în data de 07.06.2018 la Vârtop. Programul ședinței Comitetului de Coordonare a Proiectului a inclus, de asemenea, mai multe activități dinamice și inovatoare, în cadrul cărora participanții au putut să se pregătească pentru a doua rundă de ateliere de lucru ale părților interesate și să-și exprime ideile pentru organizarea festivității de premiere a celor mai bune afaceri pro-biodiversitate (PBB-uri) din regiune.
Pe lângă întâlniri și ateliere, în a treia zi a programului a fost organizată o vizită de studiu în teren. Pentru început, echipa ECO KARST a vizitat atelierul unui meșter tradițional de ciubere și tulnice, unde au avut ocazia să vadă cum se fac produsele tradiționale din lemn și textile. După o discuție plăcută cu gazdele, a fost vizită peștera Poarta lui Ionele. Urmatoarea destinație a fost uimitorul punctul de belvedere din satul Călineasa, unde a fost posibilă prezentarea modului în care comunitățile din munții Apuseni și-au desfășurat activitatea de-a lungul timpului, în armonie cu natura care îi înconjoară.
După-amiaza echipa a aflat mai multe despre prelucrarea plantelor medicinale, în special Arnica montana, în instalația Ecoherba - Bioflora Apuseni. Arnica montana care este colectată în Parcul Natural Apuseni și procesată în această unitate va deveni mai târziu un ingredient important al faimoaselor produse cosmetice Weleda. Scopul principal al sistemului Ecoherba - Bioflora Apuseni este conservarea pășunilor oligotrofice în peisajul cultural, bogat în specii pe cale de dispariție, prin modele durabile de utilizare a terenurilor și comerțul echitabil cu Arnica montană. În colaborare cu firma Weleda, companiile organizează cursuri de pregătire pentru culegătorii locali pentru a asigura recoltarea durabilă a inflorescențelor de Arnica. Prima zi dedicată vizitei de studiu s-a încheiat cu vizitarea Peșterii Ghetarul de Scarisoara, cel mai mare ghețar subteran din lume.
După încheierea discuțiilor în plen a celei de-a 4-a reuniuni a Comitetului de Coordonare a Proiectului, echipa ECO KARST a vizitat centrul pe prelucrare și procesare a ciuperciilor și a fructelor de pădure, al companiei Emilian Funghi din Beiuș. Aceasta sprijină dezvoltarea comunității locale, prin angajarea și implicarea femeilor și a tinerilor în activitățile lor și consideră cheia succesului lor ciupercile și fructele de pădure de calitate superioară culese din Parcul Natural Apuseni, combinate cu tehnologia modernă de procesare. Astfel produsele obținute nu sunt doar practice și placute vizual ci au și un gust deosebit, lucru verificat și de echipa ECO KARST care a participat la o degustare.
Pe parcursul șederii în Romania, echipa ECO KARST a avut ocazia să cunoască mai bine muzică și dansul tradițional din Apuseni, datorită unor spectacole deosebite oferite de Ansamblul Zestrea Buduresii și Scoala Generala „Emil Racoviță” din Gârda de Sus.
Reacția după eveniment a instituțiilor partenere a fost pozitivă, rezumată pe scurt astfel: „A patra ședință a Comitetului de Coordonare a Proiectului a fost un mare succes, suntem foarte mulțumiți de activitățile și rezultatele obținute. Dorim să mulțumim Parcului Natural Apuseni pentru o găzduire și organizare incredibilă a șederii noastre în România! În doar câteva zile, am învățat multe despre Parcul Natural Apuseni, tradiția românească, populația locală și viața lor din Munții Apuseni”. Dorim să le mulțumim pentru participare, a fost o onoare să îi găzduim în casa noastră și o plăcere deosebită să prezentăm valorile și tradițiile care încă mai pot fi regăsite în Parcul Natural Apuseni.
Mulțumim pentru sprijinul acordat și implicarea deosebită a partenerilor Parcului Natural Apuseni Emilian Funghi, Sistemul Arnica (Ecoherba - Bioflora Apuseni), a meșterilor populari din Pătrăhăițești și artiștilor locali din Ansamblul Zestrea Buduresii și Scoala Generala „Emil Racovita” Gârda de Sus.
Mulțumim pentru participare și sprijinul acordat Instituției Prefectului Bihor și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.
Proiectul #EcoKarst este implementat în cadrul Programului Transnațional Dunărea și este cofinanțat de UE prin FEDR și Guvernul României.
Mai multe despre proiect pe pagina http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/eco-karst.