Depresiunea Bălileasa şi zona "La Grajduri"

Category: Obiective Turistice

Bălileasa reprezintă un şes alungit situat în partea de vest a Padişului, lipsit de pădure şi ciuruit de doline. Şesul are aspectul unei văi cu o luncă largă, fără însă a fi străbătută de un curs de apă regulat.

În partea din amonte această "vale" este străjuită de doi piloni - vârfurile Oşelu şi Bălileasa, între care se află şaua Scăriţa, locul prin care ajunge drumul forestier de la Pietroasa.

În acest loc, care poate fi considerat drept poarta bihoreană de intrare în Padiş, drumul se bifurcă: o ramură înconjoară depresiunea Bălileasa, urmând curba de nivel, spre Cabana Padiş; cealaltă ramură străbate în lung poiana până în porţiunea ei cea mai joasă, din care pătrunde printr-o şa în Bazinul Văii Cetăţilor. Versantul vestic al Poienii Bălileasa reprezintă culmea ce o separă de Groapa de la Barsa.

În aval de Bălileasa se pătrunde în bazinul Văii Cetăţilor, la început printr-o pantă destul de accentuată, apoi o luncă largă numită "La Grajduri", principalul camping din Padiş datorită apropierii de cele mai importante obiective turistice: Cetăţile Ponorului, Focul Viu, Piatra Galbenei, precum şi a drumului forestier care ajunge aici, favorizând accesul auto.

Valea Cetăţilor îşi are obârşia într-un izbuc cu debit considerabil şi creează meandre în lunca pe care o formează pe această porţiune, după care se pierde în patul văii, reuşind să străbată canionul din aval de zona "La Grajduri" numai la ape mari. Un izbuc bogat aflat în preajma cantonului silvic "Ponor" aduce un important aport la debitul văii, constituind de asemenea şi principala sursă de apă potabilă pentru turiştii campaţi în această zonă. Două prelungiri laterale ale poienii din zona "La Grajduri", pe versantul stâng al Văii Cetăţilor, favorizează accesul la cabana Padiş, printr-o vale seacă şi abruptă, şi la Poiana Ponor, pe un fost drum de tractor ce urcă pe lângă cantonul silvic.