Birdwatching Day - Biharugra

Directoratul Parcului Naţional Koros-Maros
împreună cu Parcul Natural Cefa,
sărbătoresc Ziua Europeană a Parcurilor în Biharugra

Federaţia EUROPARC, care reuneşte parcurile naţionale si naturale din Europa, organizează Ziua Europeană a Parcurilor încă din 2008. Cu această ocazie, sute de evenimente sunt organizate în aproape toate ţările europei, pentru a apropia oamenii de valorile naturii.

Cu această ocazie, pe data de 26 mai 2012 la Bihari Madarvarta şi la heleşteele de la Biharugra (Parte din Parcul Naţional Koros – Maros) Directoratul Parcului Koros – Maros a oferit programe pline de experienţe în natură pentru vizitatori.

În această zi toţi vizitatorii au avut ocazia sa viziteze zone strict protejate ale heleşteelor din zona Biharugra, care nu sunt deschise publicului larg în restul anului. Un traseu lung de 4,5 km cu  turnuri de observare, i-a ajutat pe vizitatori să cunoască această zonă şi viaţa sa sălbatică.

Parcul Natural Cefa a fost invitat al acestui eveniment, în calitate de partener al Parcului Naţional Koros-Maros el aflându-se pe graniţa Română – Ungară, în apropierea bazinelor piscicole de la Biharugra. Parcul a fost declarat în anul 2010 şi include heleşteele de la Cefa, pădurea Rădvani, precum şi zonele de vegetaţie stepică din apropiere. În cadrul acestui eveniment vizitatorii au putut face cunoştinţă şi cu Parcul Natural Cefa.

Cu această ocazie s-a dat startul proiectului "Îmbunătăţirea caracterelor transfrontaliere ale Parcului Naţional Koros – Maros şi Parcul Natural Cefa" derulat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – Romania, sub coordonarea Directoratului Parcului Naţional Koros-Maros şi având ca partener Administraţia Parcului Natural Apuseni. Scopul acestui proiect este de a sprijini dezvoltarea acestei zone ca arie protejată transfrontalieră.

Comunicate pentru speologi